Spelguide för nybörjare – Travsport

Nybörjarguide till travsporten

De flesta har ingen aning om att olika sportbetting sajter varierar väldigt i finansiell säkerhet. De finns sportsbooks som är öppna för spel som inte har någon som helst intension att betala sina kunder. De har snygga websidor och coola banners gör reklam i speltidningar och verkar väldigt tillförlitliga när du sätter in pengar till ett konto hos dem.

Säkerhet – undvik stöld

En regel som som jag vara bra att tänka på är att låta ditt kreditkortsföretag skicka ut ett nytt kort en eller två gånger om året. Det är gratis, och det tar bara några minuter över telefon. Detta minskar risken att någon skulle få tag i och använda din kreditkortsinformation.

Oseriösa sportsbooks är faktiskt inte alls så svårt att upptäcka. De är oftast placerade i länder som inte är på rekommenderade-länder listan. Ibland händer det att de inte överhuvudtaget uppger var de har sin spellicens. Ovilligheten att lämna ut såna uppgifter är ett säkert tecken på lurendrejeri.

Länder att föredra

Dessa länder är att föredra för online spel. De har en starkt spelkommission, dyr och omfattande procedur för att ansöka och erhålla spellicens och modern infrastruktur vad det gäller teknologi och bandvidd.

Dutch Antilles – Curacao
Antigua/Barbuda
Isle of Man
United Kingdom
Australien
Belize
Jamaica
Mauritius
Gibraltar
Österrike
Canada (Mohawk Territory of Montreal only) -This area still bothers me somewhat despite its stellar record to date

Undvik dessa länder

Följande länder har en avslappnad inställning, saknar spelkommission och är i övrigt underlägsna länderna på favoritlistan.

Dominica
Margarita Island (Venezuela)
Nicaragua
Bahamas
Panama
Honduras
Costa Rica

UNDVIK dessa länder till varje pris:
Dominican Republic
St. Kitts
Grenada
Madagascar
Haiti
Aruba
St. Marten
St. Vincent

Ordlista

Autostart

Startform inom trav. Hästarna samlas upp bakom en startbil som sedan accelererar och släpper iväg fältet.

Asian handicap

Ett handicapsystem som helt eliminerar kryssrisken. Det finns alltså bara två möjliga utgångar av en match även om den slutar oavgjord. En mängd olika varianter finns och systemet finns utförligare beskrivet i kapitlet spelformer.

Bookmaker

Person eller bolag som tar emot vad från spelare.

Bortarate

En statistisk term som talar om hur ett lag har skött sig när de spelat på bortaplan.

Backa

Detta är en mycket vanlig term hos exchangebolag (se Exchange betting) där man kan välja att antingen laya eller backa ett odds. Att backa ett odds betyder att man väljer att spela till det odds man erbjudits.

Bong

Det kvitto du får när du lämnar in spel hos exempelvis ATG eller Svenska Spel.

Dödspositionen

Kallas också dödens. Positionen utanför den ledande hästen. Namnet kommer från att det är mycket svårt att vinna ett travlopp därifrån.

Dubbel

När du spelar på utgången i två matcher som båda måste vara rätt tippade för att generera vinst.

Exchange betting

En variant av traditionell betting. Här finns det ingen bookmaker som erbjuder odds utan det är spelarna som själva väljer om de vill agera bookmakers och lägga ut odds eller om de vill spela till de odds som erbjuds. Det finns idag ett antal företag som erbjuder denna tjänst och de tar ut kommission på de vad som genomförs. Läs mer i kapitlet ”Exchange betting”.

Fyrling

När du spelar på utgången i fyra matcher som alla måste vara rätt tippade för att generera vinst.

Favorit

Det spelalternativ som är mest betrott av oddssättarna. I systemspel blir det alternativ som spelas hårdast favorit och ger lägst odds.

Grand Salami

En spelform där det gäller att tippa det totala antalet gjorda mål under en hel omgång i exempelvis en fotbollsserie.

Gardera

När man är osäker på utgången i en match kan man välja att gardera. Det betyder att man väljer fler än ett tecken på en och samma match, eller flera hästar i ett och samma travlopp.

Hakar

Under vinterhalvåret när det är snöigt kan travtränarna välja att förse hästarna med hakar som hjälper dem att få bättre grepp med hovarna.

Helgardera

Används i systemspel. Om utgången i en fotbollsmatch eller ett travlopp är mycket oviss kan man välja att helgardera. Det innebär att man tar med samtliga alternativ och man kan följaktligen inte förlora. Nackdelen är att det blir dyrt varför många väljer att chansa på färre alternativ istället.

Hemmarate

En statistisk term som talar om hur ett lag har skött sig när de spelat på hemmaplan.

Head to head

Man plockar ut två objekt ur ett större sammanhang, t ex i ett trav- eller skidlopp. Man utesluter helt enkelt övriga deltagare, bara resultaten inbördes räknas.

Körsven

Den person som sitter i sulkyn, också kallad kusk.

Kommission

Det finns företag som specialiserat sig på att förmedla olika typer av spel, poker och exchange betting till exempel. De tar ut en avgift på varje förmedlat spel, det kan röra sig om en pokerpott eller en vadslagning inom sportspel. Den avgiften kallas kommission.

Långlopp

Ett långt lopp för travhästar, från 2600 meter och uppåt.

Laya

Detta är en mycket vanlig term hos exchangebolag (se Exchange betting) där man kan välja att antingen laya eller backa ett odds. Att laya ett odds betyder att man agerar bookmaker, dvs man tar emot spel till det odds man själv bestämmer.

Limitar

Limiter på rikssvenska. Det övre tak i summor som oddsbolagen sätter för ett specifikt vad. Får man inte spela mer än exempelvis 1000 kronor på ett objekt är limiten följaktligen 1000 kronor.

Matlapp

Uttryck för lägre prispengar i travlopp. Ett ekipage som jagar matlapp anser sig chanslöst att vinna och jagar därför en hygglig placering som pengamässigt åtminstone täcker för hästens driftskostnader.

Medeldistans

Ett medeldistanslopp för travhästar, vanligen runt 2100 meter.

Moneyline

En spelform där man ska tippa utgången inklusive förlängning, straffar osv.

Money management

Personlig pengahantering inom gambling. Hur man ekonomiskt sköter sin spelkassa.

Norskt huvudlag

Skygglappar som kan hissas upp eller ned framför travhästens ögon. Syftet är att hästen ska öka tempot den sista biten in till mål.

Ostskivor

Kallas också Number of Cards och har fått sitt namn efter likheten mellan en ostskiva och det gula kort som fotbollsdomare använder sig av. En spelform där det gäller att förutse hur många gula respektive röda kort som kommer att utdelas under en specifik match.

Odds Comparison

Oddsjämförelse. En lista med odds från flera olika bookmakerbolag vilket gör att man enkelt kan jämföra och se var man kan spela till högsta möjliga odds.

Pulla

En häst som pullar ligger på och vill springa fortare än travkusken vill.

Power Rating

Ett värde som många proffsspelare tar fram när de ska bedöma styrkeförhållandena mellan två lag som ska mötas.

Point spread

Den oftast förekommande spelformen på match betting i USA. Oddssättarna jämnar ut styrkeförhållandena mellan lagen genom att ge det sämre laget ett antal poäng i handikapp.

Parlayspel

Ett annat ord för kombinationsspel. Man spelar på utgången i fler än en match, och alla måste gå in för att spelet ska ge vinst.

Poolspel

Benämning på systemspel såsom exempelvis stryktipset och V75. Här tar arrangören egentligen ingen risk utan delar bara ut pengar från den summa som det spelats för. För att gå med vinst tar arrangören ut en procentdel av potten och resten går tillbaka till spelarna.

ROI

Förkortning för Return Of Investment. Den utbetalningprocent man får, det vill säga hur många procent man får tillbaka på satsat belopp.

Slashat odds

Ett odds som är slashat har blivit nedspelat från det ursprungliga oddset, alltså det odds som sattes från början.

Startbil

En bil försedd med långa vingar åt båda håll. När ett travlopp ska autostartas samlas hästarna i ordning efter startnummer bakom bilen som sedan accelererar och släpper iväg fältet.

Sprintlopp

Ett kortdistanslopp för travhästar, vanligen runt 1600 meter.

Sulky

Den vagn bakom hästen som travkusken sitter i.

Semifast odds

Ett odds som är flytande, det kan alltså hela tiden förändras. Dock får spelaren alltid det odds som gällde vid den tidpunkt spelet gjordes.

Spelvärde

När man tittar på en bookmakers odds och kommer fram till att det odds man själv skulle satt är lägre säger man att oddset har spelvärde. Har man har rätt i sin bedömning vilket inte är helt lätt, får man alltså ett bättre odds än objektet är värt.

Spik

Vanlig term framförallt inom systemspel i trav, men också i sportspel såsom exempelvis stryktips. Det betyder att man väljer endast ett alternativ av flera, t ex häst nr två i ett travlopp. Man ”spikar” ett objekt.

Skala

Den totala procenten på samtliga tecken som bookmakers erbjuder sina kunder på ett objekt. Motsats till vigorish. När bookmakers lägger ut oddsen på en match drar de alltid av ett antal procent på varje tecken, den resterande delen är skalan. Ju högre skala desto bättre för spelaren.

Singel

När du spelar på utgången i en enda match som måste vara rätt tippad för att generera vinst.

Tussar

Öronproppar för travhästar.

Totalisatorspel

Vanligt inom exempelvis trav. Oddsen bestäms av hur hårt ett objekt blivit spelat och förändras fram till spelstopp. Ju hårdare insatser desto lägre odds. Spelaren får det odds som gäller vid spelstopp, inte det som gällde när det enskilda spelet lades.

Triple head

Man plockar ut tre objekt ur ett större sammanhang, t ex i ett trav- eller skidlopp. Man utesluter helt enkelt övriga deltagare, bara resultaten inbördes räknas.

Trippel

När du spelar på utgången i tre matcher som alla måste vara rätt tippade för att generera vinst.

Units

Enheter på svenska. Används istället för pengar. Tanken är att spelaren själv anpassar unitens värde efter egen plånbok.

Vinnarhålet

Positionen direkt bakom ledande travhäst.

Valack

En häst av manligt kön som blivit kastrerad.

Voltstart

Startform inom trav. Hästarna vänder upp i en volt och har förutbestämda platser genom sina startnummer. Den vanligaste startformen i Sverige.

Vig

Förkortning av vigorish. Benämning på den procentdel som oddsbolagen behåller. När bookmakers lägger ut oddsen på en match drar de alltid av ett antal procent på varje tecken, det är den delen de tjänar pengar på. Den kallas kort och gott för vig.

Överpace

I ett travlopp kan det ibland gå väldigt fort i inledningen av loppet när flera hästar vill åt ledningen. Man säger då att loppet är överpacat, något som gynnar hästar som ligger längre bak i fältet eftersom de då har krafter kvar till slutet av upploppet.

Överodds

När man tittar på en bookmakers odds och kommer fram till att det odds man själv skulle satt är lägre säger man att man hittat ett överodds. Det betyder att överoddset är den överskjutande delen mellan det egna oddset kontra oddset bookmakern satt.

Relevanta nyheter

Lämna ett svar